MIDSOMMERLØBET

18.06.2014
- af Kjetil Havstein.

Knappe 450 løbere havde taget turen til Sunds for at nyde det gode sommervejr. Der var muligheder for at vælge imellem 3 forskellige distancer: 3,1 km, 5,9 km eller 10 km.

Jeg havde fruen og Balou med. Vi ankom Multihallen i Sunds cirka 1 time før start. Allerede der var der god stemning, og masser af glade løbere. Sunds centrale beliggenhed i Midtjylland, havde tiltrukket løbere fra byer i alle retninger: Ikast, Herning, Holstebro, Brande, Silkeborg, Karup med flere.

Før løbet var jeg inde for at tjekke tidligere års tider. Kunne se at klubtræneren i Holstebro, Kim Christiansen var hurtigste løber i 2013, i tiden 36:38. I 2012 vandt Per Sørensen fra Skive AM i tiden 35:59, og i 2011 vandt Christian Tronier Kapper i tiden 35:15. I 2011 var ruten 10,3 km. Christian er en rigtig hurtig løber, og har løbet den halve maraton rundt 1:12. Kim Christiansen er en af de bedste løbere i Holstebro - så vindertiderne gav mig et indtryk af at ruten ikke var super hurtig.

Jeg varmede op cirka 4 km. Prøvede at løbe igennem de første 3 km af ruten. Masser af sving, grusvej og passering af optil flere bomme. OK, så kunne jeg godt forstå at tiderne var som de var.

Til start på 10 km-distancen var der 117 løbere. Jeg lagde mig helt i front fra start af, og der var ingen der fulgte med. Så allerede efter 1 km vidste jeg at det kom til at blive et sololøb. Ruten indeholder mange sving de første 2 km. Jeg løber første og anden km i tempo 3:24 og 3:25.
Efter cirka 2,5 km passerer man stadion igen. May-Britt stod og heppede, og det gjorde nok at tempoet steg en lille smule. Fra 2 til 3 km brugte jeg 3:22.

Kort tid efter 10 km start, blev 5,9 km og 3,1 km løberne sluppet afsted. Fra 2,5 km begyndte jeg at indhente de langsomste 5,9 km løbere. Fra 3 til 4 km løb vi på en smal cykelsti, og "førercyklisten" havde et stort arbejde med at få 5,9 km løberne til at holde til højre. Jeg brugte 3:26 på den km. Fra 4 til 9 km skulle der løbes på et ikke altfor hurtigt underlag. Fra 4 til 5 km på grusvej. Tempo 3:27. Havde et godt gennemsnit, og følte mig flyvende. Havde virkelig troen på en tid tæt på PR (34:17). Ikke mindst fordi 5 km blev passeret i tiden 17:04.

MEN så imellem 5 og 7 km skal 10 km løberne ud på en ekstra sløjfe. Først 5-600 m på jordbund (markvej) og derefter cirka 5-600 m ude på en mark med græs op til knæerne! På et tidspunkt blev jeg usikker på ruten da der ikke længere var traktorspor, og jeg var nødt til at løbe tilbage for at runde et flag der stod ude i hjørnet af marken. Der skal så absolut ikke snydes. Det kostede nok 40 meter ekstra. Cyklisten var altfor langt foran. Fra 5 til 6 km brugte jeg 3:33, og fra 6-7 km brugte jeg 3:46! Intensiteten var den samme hele vejen.

Det høje græs kostede både tempo og kræfter. Ved 7 km kom vi ud til søen igen. Alle de langsomste 5,9 km løbere, som jeg havde løbet slalom imellem fra 3 til 5 km, var nu kommet til dette punkt. Så fra 7 km og til mål var det bare at starte forfra med at overhale. Undskyld, hvis der blev brugt lidt for spidse albuer enkelte gange. Men det er ikke let at undgå med så mange mennesker på en smal grusvej. De sidste 3 km blev løbet i tempo 3:32, 3:32 og 3:31.

Inde på stadion fik jeg brugt de sidste kræfter, og jeg spurtede i mål i tiden 35:03. Jeg havde en rigtig god dag med et stort overskud. Er sikker på at jeg nu er god for en tid langt nede på 34-tallet på en hurtig rute. Den skal bare findes.

Alle resultater kan ses her.

Alle billeder er taget af Flemming Hansen, og er lånt fra aoh.dk.

Det var et godt arrangement, med masser af glade løbere, både før, under og efter løbet. Personligt kunne jeg ønske mig en anden fordeling af starttidspunkter. Der er ikke plads til så mange løbere på samme tid, på de smalle stier. Men det er jo et motionsløb, og forholdene er ens for alle.